- Vă rugăm să precizați numărul maxim de jucători diferiți ai aceleiași echipe care pot să atingă regulamentar mingea după atacul advers și până la trimiterea acesteia peste fileu.
Răspuns corect: 6.
Explicație. Dacă echipa efectuează un blocaj colectiv din trei jucători atunci, teoretic, toți trei jucătorii pot atinge mingea:
“14.2 Contactele consecutive cu mingea (rapide și continue) realizate de unul sau mai mulți jucători aflați la blocaj sunt permise, cu condiția ca aceste contacte să fi avut loc în cursul aceleiași acțiuni.”
“14.4.1 Contactul mingii cu blocajul nu este considerat ca o lovitură a echipei. În consecință, după atingerea blocajului, echipa are dreptul la trei lovituri pentru a retrimite mingea.”
Deci echipa mai are dreptul la trei lovituri (de exemplu Libero preia, ridicătorul din linia a doua pasează către extrema din linia a doua care atacă). 3 jucători de la blocaj+ 3 Jucători care au continuat faza= 6 jucători diferiți ating mingea regulamentar în cursul unei secvențe dintr-o fază de joc.
Au fost discuții cu privire la faptul că este imposibil ca toți jucătorii de la blocaj să atingă mingea. Imposibil nu este ci este doar improbabil.
Testările teoretice au mai multe roluri: să se aprecieze nivelul de cunoaștere a regulamentului, să se afle noțiunile care nu au fost înțelese, să stimuleze dorința participanților de a afla lucruri noi, să se aprecieze nivelul de creativitate și nu în ultimul rând să departajeze participanții în scopul creșterii spiritului de competitivitate.
2. Care este numărul maxim de jucători diferiți (nici un jucător nu sare la blocaj) ai aceleiași echipe care pot atinge regulamentar mingea în cursul aceleiași faze de joc?
Răspuns corect: 6.
Greutatea în a răspunde la această întrebare a constat în faptul că nu s-a știut ce înseamnă sau s-a făcut confuzie în ceea ce privește noțiunea de FAZĂ de JOC. “6.1.3 O fază de joc este o succesiune de acțiuni de joc, care începe în momentul loviturii pentru serviciu și se termină când mingea este afară din joc.” O echipă are un număr de 6 jucători în teren, asta înseamnă că numărul maxim de jucători diferiți care pot atinge mingea în cursul unei faze de joc, definită ca atare în Regulamentul Jocului de Volei, este de 6. Ca să fiu și mai clar: După serviciul adversarului acțiunea se desfășoară în terenul meu și trei jucători ating mingea care va fi trimisă la adversari, care o joacă și o retrimit în spațiul meu de joc unde alți trei jucători diferiți de primii ating mingea și o atacă peste fileu în terenul advers.
Aici au fost comentarii cum că au fost încurcați că se scrie “nici un jucător nu sare la blocaj” în loc de “nici un jucător nu execută blocaj” (explicația era că un jucător foarte înalt poate face blocaj și fără ca jucătorul să sară). Și cu această premisă răspunsul la întrebare era același, 6. Propoziția a fost introdusă pentru a nu se ajunge la ipotezele de la prima întrebare (trei atingeri la blocaj) și oamenii să nu se focuseze pe noțiunea de fază de joc.
Un alt comentariu a fost în cazul în care un Libero ar fi făcut o tentativă de blocaj atunci ar fi fost zero atingeri (deci numărul maxim ar fi fost de zero). Nu, nu este așa. Zero este numărul minim iar întrebarea cerea numărul maxim. Așa și dacă serviciul ar fi fost greșit numărul de atingeri ar fi fost zero pentru echipa adversă. În funcție de circumstanțe, într-o fază de joc sportivi diferiți ai unei echipe pot atinge mingea de 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ori. Numărul maxim este 6. Ceea ce se cerea în întrebare.
Leave a Reply
Your email is safe with us.