Un Libero execută o tentativă de blocaj, dar atacul adversarului nu devine efectiv, oprindu-se în fileu. Ce sancționează arbitrul?
Răspuns corect: greșeala blocajului. De ce? Pornim de la definiția blocajului. Ca o acțiune să fie considerată blocaj ea trebuie să îndeplinească trei condiții: 1. jucătorul să se afle în apropierea fileului (la cursul de arbitri internaționali Dr. Holvay ne-a spus că cine întreabă care este distanța față de fileu considerată a fi în apropierea fileului va fi trimis acasă. Nu l-a întrebat nimeni). 2. Acțiunea jucătorului să fie de interceptare a mingii care vine de la adversar. 3. Jucătorul (jucătorii) să aibă cel puțin o parte a corpului deasupra marginii superioare a fileului. Această acțiune, fără ca mingea să fie atinsă de jucătorii de la blocaj, se consideră tentativă de blocaj. Regula 19.3.1.3 Libero-ului nu i se permite să servească, să efectueze un blocaj sau să efectueze o tentativă de blocaj. În momentul în care Libero-ul a efectuat o tentativă de blocaj (deci Libero aflat In apropierea fileului încearcă să intercepteze mingea care vine de la adversar și depășește cu cel puțin o parte a corpului marginea superioară a fileului) arbitrul trebuie să fluiere. Nu contează dacă atacul devine efectiv sau nu. Momentul fluierului este momentul în care Libero-ul depășește cu o parte a corpului marginea superioară a fileului și nu momentul în care atacul devine efectiv.
Mare atenție, dacă atacul se desfășoară aproape de antena de pe partea arbitrului unu și Libero sare aiurea la antena de pe partea arbitrului doi atunci acțiunea sa nu este considerată tentativă de blocaj pentru că el nu încearcă să intercepteze mingea care vine de la adversar.
Leave a Reply
Your email is safe with us.