În timpul unei întreruperi, un jucător de rezervă, purtănd un tricou de încălzire, intră în zona de înlocuire. Arbitrii resping înlocuirea și sancționează echipa cu penalizare pentru întârziere (echipa fusese anterior sanționată cu un avertisment pentru întârziere). Jucătorul revine în zona pentru înlocuire , iar arbitrii acceptă înlocuirea. Au fost corecte deciziile arbitrilor?
Răspuns corect: DA. De ce? În Casebook la cazul 4.20 se explică motivul ( pe scurt, o penalizare se consideră o faza de joc finalizata și atunci se poate solicita din nou înlocuirea).
Regula 6.1.3 Faza de joc și faza de joc finalizatǎ
O fazǎ de joc este o succesiune de acțiuni de joc, care începe în momentul loviturii pentru serviciu și se terminǎ când mingea este afarǎ din joc. O fazǎ de joc finalizatǎ este consideratǎ a fi succesiunea de acțiuni de joc care are ca rezultat câștigarea unui punct de cǎtre una dintre echipe. Aceasta include și cazul acordǎrii unei penalizari și pierderea serviciului ca urmare a depǎșirii timpului limitǎ pentru serviciu.Ț
Este posibil ca în viața reală să facem această greșeală? Da- dacă nu știm bine Regulamentul si Casebook.
Consecințele pot fi foarte grave. Imaginează-ți că este 14-14 setul V și se întâmplă această fază. Se face 15-14 și echipa în culpă solicită (pentru că avea dreptul) înlocuirea cu un super jucător la blocaj și tu nu o acorzi. Căpitanul își rezerva dreptul de a face o contestație cu privire la modul cum ai aplicat regula. Echipa pierde și la sfârșitul meciului contestă decizia ta. Gândește-te ce decizie trebuie să ia Comisia de Competiții. Eu nu îți spun.
Leave a Reply
Your email is safe with us.