Ce-i așa de greu? Sunt doar 33 semnalizări (Concurs: Câte semnalizări există în Regulamentul Jocului de Volei?)
Greșeli comune la semnalizare întâlnite atât la începători cât și la avansați:
- Mingea atacată atinge blocajul. Invariabil noii arbitri arată OUT.
- Mingea atacată lovește blocajul și iese afară în partea echipei atacante. ASL arată minge atinsă.
- Mingea atinge antena. ASL arată OUT.
- Mingea cade foarte aproape de un colț al terenului. Un ASL arată TEREN și unul arată OUT.
- Furat de meci ASL nu semnalizează nimic.
- Arbitrilor le pleacă mâna în semnalizare înainte să fluiere.
- Arbitrii sancționează o greșeală la echipa A și tot ei îi oferă serviciul. Spunem că se încurcă în mâini.
- Arbitrii confundă semnalizările. De exemplu semnalizează un atac neregulamentar, devenit efectiv, executat de un jucător al liniei a IIa efectuat asupra unei mingi aflate mai sus decât marginea superioara a fileului ca și când ar fi atac neregulamentar asupra unei mingi aflate in totalitate in spațiul de joc advers. Uf, e complicat si de citit, bașca de scris. Hai să simplificăm. Semnalizează ca un atac neregulamentar din linia a Iia, ca o mână peste.
- Arbitrii arată PATRU LOVITURI în loc de DOUĂ LOVITURI.
- Arbitrii arată fileul când o minge atinge antena.
- Arbitrii nu arata jucatorul (de la blocaj sau atacantul) care a tris mingea in antena.
- Arbitrii nu arată jucătorul care a comis greșeala (in caz că nu este evident cine a comis greșeala).
Mi-ar fi de ajutor dacă ați completa aceasta listă de greșeli. O să vă menționez pentru aportul adus.
Secvența = Serie de fapte care se succedă într-o anumită ordine și formează un tot unitar.
Semnalizările trebuie să aibă secvențialitate. Deși sunt un tot unitar ele trebuie realizate cu pauze pentru a le delimita și a fi înțelese de jucători, oficiali si public.
Pentru Arbitrul 1 semnalizarea constă în: Fluier, Indică echipa care va servi, Indică natura greșelii, Indică jucătorul care a greșit (daca este cazul).
Pentru Arbitrul 2 semnalizarea constă în: Fluier, Indică natura greșelii, Indică jucătorul care a greșit (dacă este cazul) și după ce Arbitrul1 arată echipa care va servi, repetă semnalizarea acestuia.
- Fluierul trebuie să fie foarte prompt. Totdeauna. Repet, totdeauna. Fără ezitare. Ezitarea este imediat simțită de jucători, care vor încerca să profite.
- Trebuie să fluierați TARE. Prompt și tare. Un fluier timid determină jucătorul să pună presiune.
- După fluier nu inițiați semnalizarea imediat. Oferiți-vă câteva fracțiuni de secundă să culegeți informații de la ASL si priviți in ochi Arbitrul 2. Fiți atent la limbajul trupului lui, la deplasarea pe care o face, mimica fetei. Priviți si înțelegeți. Nu priviți in gol. Făcând o analogie cu alte sporturi de echipa (fotbal, baschet), la acestea arbitrul are fluierul în mână. După ce vede faza, in răstimpul în care duce mâna cu fluierul la gură, are timp sa gândească ce decizie să ia. Noi avem fluierul în gură. Nu avem această oportunitate de a întârzia puțin luarea deciziei. Acordați-vă aceasta șansă prin mica întârziere cu care veți semnaliza.
Ca să complic puțin trebuie să vă spun că exista cazuri (foarte rare și nu la fiecare meci) în care ESTE MAI BINE să semnalizați imediat ce ați fluierat. Acestea sunt fazele încâlcite, dubioase, mai ales cele petrecute pe fileu. Dacă fluier prompt, tare, hotărât și semnalizez imediat, decizia mea va fi acceptată fără comentarii (de cele mai multe ori) de jucători, cărora nu le mai dăm timp sa gândească desfășurarea fazei.
Să recapitulăm. Normalitatea este să fluierăm prompt, tare, sa culegem informații și abia apoi să semnalizăm. Procedând așa, adică urmărind această secvență și ne sărind peste informare, evităm foarte multe greșeli.
Excepția este când imediat după fluier, semnalizăm.
- Indicați echipa care va servi. Mana trebuie sa fie întinsa, degetele apropiate, palma dreapta (nu cu degetul mare în sus).
- Așteptați puțin și apoi indicați natura greșelii cu semnalizarea corespunzătoare. Semnalizarea se face pe partea echipei care a greșit.
- Indicați jucătorul care a comis greșeala, dacă acest lucru nu este evident.
Așa cum v-am spus, este simplu. Nu?
Semnalizările ne ajuta sa comunicam participanților deciziile noastre, să ținem meciul sub control, să ne arătam personalitatea, să fim suverani fără să ieșim în evidența, lăsând spectacolul pe seama jucătorilor.
Automatizarea semnalizărilor face parte din ABC-ul arbitrajului. Trebuie să iți vina natural și firesc să semnalizezi. Fără să stai pe gânduri.
Leave a Reply
Your email is safe with us.