Sistemul Challenge pentru jocul de volei este un sistem video care asigură, la cererea echipelor sau arbitrilor, o reluare a unei faze pentru luarea deciziei corecte. Are camere amplasate pentru a supraveghea liniile terenului de joc, fileul și a oferi o vedere generală.
Dacă antrenorii și arbitrii presupun că știu regulile de funcționare ale sistemuluiChallenge mă gândesc că spectatorii nu sunt foarte familiarizați. O să fac o prezentare pe înțelesul publicului (sper). Nu o să intru în amănunte tehnice.
Pentru o mai ușoară înțelegere voi defini noțiunile: Challenge, Challenge reușit și Challenge nereușit (voi prescurta Challenge folosind CHG).
Challenge = posibilitatea oferită unui antrenor sau arbitru de a solicita reluarea video a unei anumite acțiuni dintr-o fază de joc pentru a se constata dacă acțiunea a fost judecată corect sau nu.
Challenge reușit = este atunci când antrenorului care contestă o acțiune prin solicitarea unui Challenge i se dă dreptate.
Challenge nereușit = este atunci când antrenorul care contestă o actiune prin solicitarea unui Challenge nu are dreptate.
Pe parcursul unui set, după al doilea CHG nereușit, antrenorul nu mai are dreptul să mai ceară CHG. Antrenorul poate solicita un număr nelimitat de CHG reușite. În următorul set posibilitatea de a cere CHG se reia de la zero. Și din nou după al doilea CHG nereușit antrenorul nu mai are dreptul să ceară CHG.
Nu toate acțiunile din jocul de volei pot fi contestate prin CHG. Antrenorul are obligația să specifice foarte clar pentru ce fel de acțiune solicită CHG. Pe tableta alocată fiecărui Antrenor există un buton Challenge. O dată apăsat acest buton pe tabletă apar opțiunile pe care le are solicitantul (antrenorul) pentru a cere CHG. Acestea sunt:
- Minge afară sau în teren;
- Mingea atinge sau nu blocajul și iese afară;
- Fileul este atins sau nu de un jucător;
- Mingea sau un jucător atinge sau nu antena;
- Piciorul unui jucător pătrunde sau nu în terenul advers depășind linia de centru;
- Atingerea, depășirea sau nu a linilor care delimitează zona de serviciu;
- Atingerea, depășirea sau nu a liniei de atac;
- Patru lovituri dar numai cele care se petrec cu mijlocirea fileului (atac în banda fileului cu sau fără atingerea blocajului);
- Atingerea sau nu a podelei de către minge în timp ce un jucător efectuează o preluare (de exemplu pancake).
Numai pentru aceste acțiuni se pot cere CHG-uri.
De exemplu pentru greșeli în lovirea mingii (două lovituri, minge ținută) sau minge atinsă de un jucător care nu se află în apropierea fileului, etc. nu se pot solicita CHG-uri. Numai pentru cele 9 acțiuni de sus se pot cere CHG-uri.
Dacă sunt neclarități vă invit să le discutăm impreună.
Leave a Reply
Your email is safe with us.