Ești programat la un meci tare. Uraa!
Afli că se va folosi sistemul Challenge. Hmm!
Am avut surpriza să aflu că sistemul Challenge creează pentru arbitri emoție.
Emoție negativă.
Și m-am întrebat de ce? Sistemul Video Check sau Challenge este o unealtă. Ca ochelarii pentru un miop, ca microscopul pentru un biolog sau luneta pentru un astronom. Asta e Challenge pentru arbitru. Miopul se emoționează când își pune ochelarii? Din proprie experiență, vă spun că nu. Din altă cauză vin emoțiile negative. Nu suntem siguri pe noi, pe cunoștințele, pe experiența noastră și ne e teamă că CHG ne va trage de mânecă. De multe ori, de prea multe ori. Un jurnalist scria că sistemul Challenge dovedește că arbitrii pot greși. Se îndoia cineva de acest adevăr? Arbitrii nu sunt roboți. E normal să greșească. Da, nu este de dorit ca ei să greșească dar ei pot greși! Și aici intervine CHG, corectează. CHG oferă șansa echipelor să conteste decizia, în liniște, cu calm, fără ca cineva să mai fie considerat apriori, hoț. La ultimul meci la care am fost observator au fost 8 cereri de reluare din care în doar două s-a dovedit că arbitrii au luat decizia inversă. O minge la limită teren sau afară și o antenă atinsă de blocaj și nu de minge. În lipsa CHG toate cele opt contestări ar fi fost prilej de scandal, comportare nesportivă a participanților, de huiduieli ale spectatorilor. Ar fi fost un haos la un meci tensionat care prin folosirea sistemului Video Check s-a dovedit normal, sportivii și antrenorii concentrându-se la joc și nu la arbitraj.
Da, sistemul Challenge ne ajută dar ne și solicită să fim mai atenți, să ne creștem nivelul de pregătire, să fim mai umili (în sensul de a accepta că putem greși, dar nu în sensul de fi supuși).
Acceptați că puteți greși, nu vă panicați când sistemul vă întoarce decizia, fiți mulțumiți sufletește că astfel s-a luat decizia corectă. Noi asta ne dorim, să luăm decizii corecte, nu să avem noi totdeauna dreptate.
Leave a Reply
Your email is safe with us.