Arbitrul 1 autorizează serviciul după ce face verificările de rigoare: echipele sunt pregătite, jucătorul de la serviciu este în posesia mingii. Echipa A servește, echipa B face preluare aiurea. Arbitrul 1 fluieră și acordă mingea echipei A.
Căpitanul echipei B se adresează, politicos, Arbitrului 1: “Înainte de autorizarea serviciului am ridicat mâna și am solicitat ștergerea terenului. M-ați ignorat. Colegii erau atenți să șteargă terenul și de aceea au greșit preluarea. ”
Arbitrul1: “Ești sigur?”
Căpitanul : “Da.”
Arbitrul 1 acordă repetarea fazei de joc și îi explică celuilalt căpitan natura deciziei, iar acesta nu are obiecții.
Faza se repetă.
Arbitrul 2 nu a intervenit nici înainte, nici după autorizarea serviciului și nici nu i-a transmis Arbitrului 1 vreun semnal că ar dori să ajute în luarea deciziei.
Mi s-a părut ciudat așa că m-am uitat pe înregistrarea meciului. Căpitanul ridică într-adevăr mâna dar nu este nici o urmă umedă pe podea iar toți colegii lui sunt pregătiți să facă preluarea, inclusiv el după ce vede că este ignorat.
Am discutat cu arbitrul: “M-a păcălit! Am văzut și eu înregistrarea.”
Concluzii:
- Dacă de fiecare dată realizezi procedura de autorizare a serviciului (se aplică pentru toate procedurile) așa cum trebuie și ai un automatism în a o aplica, nu mai poți fi păcălit. Aici s-a întamplat pentru că arbitrul nu a fost sigur pe el și a crezut că a omis ceva și nici nu a avut vreo informație de la Arbitrul 2.
- După terminarea fazei și luarea deciziei, în acest caz particular și numai la el mă refer, nu dai repetare. Poți, dacă nu ești foarte sigur pe tine în aplicarea procedurii (deși ar trebui să fii), să-i spui Căpitanului că este posibil să fi greșit și o să fii mai atent la următoarele faze dar îți păstrezi decizia. Asta numai dacă nu ești sigur (repet, deși ar trebui să fii) iar dacă ești sigur pe ceea ce ai făcut (ceea ce ar trebui să se întâmple) respingi cererea și chiar îl poți avertiza verbal pe Căpitan pentru încercarea sa.
- Atenție! Toți jucătorii și antrenorii încearcă să profite de orice neatenție, de orice nesiguranță. Scopul lor este să câștige punctul și meciul indiferent cât de prieteni sunt cu noi. Nu vă lăsați păcăliți de atitudinea amicală și de apropierea (de multe ori aparentă) de din afara sau de dinaintea meciului. În timpul meciului dorința lor este să câștige fiecare punct și de aceea vor dori să beneficieze de orice oportunitate apărută.
- Dacă vi se întâmplă să fiți păcăliți nu vă supărați și nu o luați la modul personal. Zâmbiți în sinea voastră, i se poate întâmpla oricui. Azi ați fost voi. Data viitoare nu veți mai greși. Nu vă răzbunați, nu căutați să vă luați revanșa.
- Împărtășiți cu ceilalți arbitri experiențele dumneavoastră pentru a-i ajuta să nu pățească la fel. Oricum or să pățească, dar poate îi ajutați să nu facă aceeași greșeală.
Leave a Reply
Your email is safe with us.