Proiectul “Volei pentru Viitor, Viitor pentru Volei” continuă. Avem în lucru fazele “Dacă nu știi, te învăț, ai curaj?”, “Vrei să intri în rețea? Hai la volei!”. Acum demarăm faza de stabilire a unor localități, zone, în jurul cărora să facem această popularizare a voleiului. Aceasta se va numi “Discover volleyball“, nume aflat în lista pe care cu generozitate mi-ați propus-o.
Am stabilit niște criterii:
- Să existe echipe de volei în zonă pentru a-i putea conecta, pe viitor, pe acești copii cu cluburi deja existente;
- Să existe un interes al autorităților locale pentru acest proiect, să-l sprijine sau măcar să nu pună piedici;
- Să existe, să găsim, Team Leaderi pentru a capacita, a găsi, a coordona câte 10 profesori de sport din fiecare zonă care să adere la proiect și să-l pună în aplicare.
Vrem să demarăm proiectul în 10 localități și împrejurimile lor.
Ce probleme am întâlnit până acum:
- “Nu avem antrenori de volei dispuși să facă această activitate”.
- “La noi comunitatea voleibalistică nu este unită”.
- “La noi părinții nu sunt interesați să trimită copiii la volei. Îi trimit la pian, la balet, la limbi străine”
- “La noi copiii preferă tabletele decât să vină să joace volei”
- “Sunt foarte puțini profesori care vor să facă muncă voluntară și să-și piardă week-end-urile”.
Oameni buni acest proiect nu se bazează pe antrenorii de volei. Pentru că nu se face o selecție, nu se antrenează copiii să execute procedee de volei, care trebuie deprinse corect și pe care doar un specialist li le poate arăta. Copiii nu vor face ore suplimentare, pentru că joaca de-a voleiul se va face la ora de sport, cu respectarea programei școlare. Ei se vor juca în prezența unui fileu de volei, având la dispoziție mingi de volei. Oferiți o minge unui copil lângă un fileu și nu-i spuneți nimic. El va avea tentația să arunce mingea peste fileu așa cum aruncă o minge la un coș sau la o poartă (de fotbal sau de handbal). Aduceți doi copii unul lângă celălalt, despărțiți de un fileu, și dați-le o minge. Ce vor face? Vor arunca mingea de la unul la altul fără ca cineva să le spună ce să facă. Proiectul acesta se bazează pe profesori de sport și nu pe antrenori de volei. Antrenorii de volei sunt doar beneficiarii acestui proiect. Pentru antrenorii de volei sunt în lucru alte proiecte, care să-i ajute. Asta nu însemnă că excludem antrenorii de volei. Sunt bine-veniți. Profesorii de sport nu vor face decât munca la clasă, vor trebui să instaleze fileul, să le vorbească elevilor despre volei, să se joace volei cu ei. Li se vor pune la dispoziție jocuri pe care să le exerseze și care să le ofere un punct de plecare și care să-i inspire. Și vor fi plătiți pentru efortul de a populariza voleiul în rândul copiilor și al părinților.
Localități în care am găsit sprijin până acum: Râmnicu Vâlcea, Medgidia, Focșani, Craiova, Mioveni, București. Mai avem nevoie de patru. Aștept niște propuneri de la voi atât pentru localități care ar putea fi interesate cât și iubitori de volei care să demareze, cu sprijinul nostru, acest proiect în comunitățile lor. Acești iubitori de volei vor avea o serie de beneficii. Dar toate la timpul lor.
Leave a Reply
Your email is safe with us.