În timpul unei faze de joc, ambii arbitri fluieră simultan greșeli ale jucătorilor. Al doilea arbitru indică un jucător la blocaj care atinge fileul, iar primul arbitru a fluieră greșeala jucătorului din atac, care atinge fileul. Care este decizia corectă?
Răspuns corect: Dacă nu se poate determina care greșeală s-a produs prima (asta înseamnă greșeli simultane) atunci arbitrul unu trebuie să decidă în acest caz repetarea fazei de joc.
“6.1.2 Greșeală
O echipa comite o greșeală dacă execută o acțiune contrară regulilor de joc (sau le încalcă în alt mod). Arbitrii judecă greșelile și decid consecințele conform prezentelor reguli, astfel:
6.1.2.1 dacă două sau mai multe greșeli sunt comise succesiv, numai prima dintre ele este luată în calcul.
6.1.2.2 dacă două sau mai multe greșeli sunt comise simultan de adversari, este socotită DUBLĂ GREŞEALĂ și faza de joc este rejucată.”
Există greșeli simultane ale unor adversari care nu se sancționează cu rejucarea fazei de joc?
Da.
- 1. Greșeli ale jucătorului la serviciu în raport cu greșeli de poziție ale jucătorilor în apărare. Deși sunt greșeli simultane Regulamentul Jocului de Volei stabilește o prioritate a unora față de celelalte după cum urmează:
12.7.1 Dacă jucătorul la serviciu comite o greşeală în timpul executării acestuia (execuţie incorectă, ordinea la rotaţie eronată etc.) şi adversarul se află în poziţie greşită, greşeala serviciului este cea penalizată.
12.7.2 Dimpotrivă, când execuţia serviciului a fost corectă, dar serviciul devine ulterior greşit (ajunge afară, paravan etc.), greşeala de poziţie a fost comisă prima şi este, deci, penalizată.
- 2. În cazul unei lovituri simultane deasupra fileului între doi adversari, care duce la un contact prelungit cu mingea, jocul va continua și nu se va acorda dublă greșeală chiar dacă ambii jucători au ținut mingea și au comis greșeli simultane.
Leave a Reply
Your email is safe with us.